Ułatwienia dostępu

Produkty Zepter – Oficialny przedstawiciel produktów marki Zepter w Poznaniu i Wielkopolsce
Składniki dla 6 porcji po 330g:
  • 500g fasoli białej Jaś - nasiona suche
  • 250g kiełbasy podwawelskiej
  • 200g boczku wędzonego bez kości
  • 150g cebuli
  • 10g czosnku
  • 75g koncentratu pomidorowego - 3 łyżki
  • 12g mąki pszennej typ 500 - 1 łyżka
  • 20g masła klarowanego 20 g
Przyprawy:

sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, 3 liście laurowe

Wykonuj krok po kroku:
  1. Namocz fasolę 10 godzin przed gotowaniem (w zimnej wodzie).
  2. Po 10 godzinach odlej wodę z fasoli. Przełóż ją do szybkowara i zalej świeżą, zimną wodą (około 5 cm ponad poziom fasolki).
  3. Pokrywę szybkowara zamknij. Gotuj całość około 20 minut od tej pory, gdy został osiągnięty maksymalny poziom ciśnienia.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz kiełbasę. Podsmaż kilka minut do zarumienien
  5. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dołącz do mięsa i podsmaż parę minut.
  6. Do mięsa i cebuli dorzuć koncentrat. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  7. Zawartość patelni przełóż do ugotowanej fasolki i przypraw. Gotuj jeszcze chwilę całość.
  8. Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż chwilę i zrób zasmażkę. Zasmażkę dołóż do fasolki i wymieszaj całość.

Do tak przygotowanego dania można podać bułkę lub bagietkę. Życzymy smaczneogo.