Składniki dla 6 porcji po 330g:
- 500g fasoli białej Jaś - nasiona suche
- 250g kiełbasy podwawelskiej
- 200g boczku wędzonego bez kości
- 150g cebuli
- 10g czosnku
- 75g koncentratu pomidorowego - 3 łyżki
- 12g mąki pszennej typ 500 - 1 łyżka
- 20g masła klarowanego 20 g
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, 3 liście laurowe
Wykonuj krok po kroku:
- Namocz fasolę 10 godzin przed gotowaniem (w zimnej wodzie).
- Po 10 godzinach odlej wodę z fasoli. Przełóż ją do szybkowara i zalej świeżą, zimną wodą (około 5 cm ponad poziom fasolki).
- Pokrywę szybkowara zamknij. Gotuj całość około 20 minut od tej pory, gdy został osiągnięty maksymalny poziom ciśnienia.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz kiełbasę. Podsmaż kilka minut do zarumienien
- W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dołącz do mięsa i podsmaż parę minut.
- Do mięsa i cebuli dorzuć koncentrat. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Zawartość patelni przełóż do ugotowanej fasolki i przypraw. Gotuj jeszcze chwilę całość.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż chwilę i zrób zasmażkę. Zasmażkę dołóż do fasolki i wymieszaj całość.
Do tak przygotowanego dania można podać bułkę lub bagietkę. Życzymy smaczneogo.