Ułatwienia dostępu

Produkty Zepter – Oficialny przedstawiciel produktów marki Zepter w Poznaniu i Wielkopolsce

zeptar.pl zepter poznań

Naczynia Zepter wykonane są z najlpszej jakości stali austenitycznej, dlatego niezbędna jest dekonserwacja przed pierwszym użyciem. Na opakowaniu naczynia Zepter, znajduję sie etykieta, która przypomina o tym, że należy dokonać dekonserwacji naczynia. Dekonserwacja wymaga tylko stal. Cały proces przprowadzamy zdecydowanie za pomocą środka CleanSy; który jest również nazywany ZET-TOP. Jest to mleczko ścierające, które nie rysuje, a nawet poleruje naczynia. Z uwagi na gęstą konsystencje nalżey wymieszać go przed pierwszym użyciem przez począsanie butelką. Nie potrzeba odkręcać nakrętki wystarczy otworzyć dozownik. Gąbka do czyszczenia powinna być nowa. Proces dekonsweracji objemuje następujące czynności:

  • z pokrywki naczynia odkręcamy termokontroler odwrotnie do ruchu wskazówek zegara i odkładamy na bok,
  • nalewamy odrobinę środka na gąbkę i staramy się najpierw proces dekonserwacji zacząć od części najbardziej wypolerowanych i zewnętrznych ścianek naczynia. W tym wpydaku wycieramy centymetr po centymetrze, każdy zakamarek, tak aby pasta pojawiła się w każdym miejscu. Będziemy obserwować taką sytuację, że zmienia sie kolor pasty. Większa powierzchnia naczynia wymaga większej ilości pasty,
  • aby ułatwić sobie cały proces najlpiej oprzeć naczynie na blacie. Musimy pamiętać aby wetrzeć środek w każdy stalowy zakamarek,
  • naczynie możemy oprzeć na blacie, take żeby wygodnie było. Trzymać je w lewej ręce. Jesli jesteście praworęczni to prawą rękę będziecie używać do wcierania. Bo tak jest zdecydowanie wygodniej> Oczywiście proces wcierania trwa kilka minut, dlatego, że musimy wtrzeć w każdy zakamarek,
  • zaczynamy zwasze od powierzchni gładkich to tutaj sobie jeszcze wykonać na zewnętrznej części pokrywki i za moment przejdziemy do tych częsci matowych. Dlaczego ściagamy termokontroler? Środek konserwujący jest również w okolicach trzpienia mocującego wskaźnik. Stąd musimy odkręcić termokontroler aby dotrzeć do każdego miejsca,
  • po zdekonserwowaniu powierzchnii gładkich należy zdekonserować powierzchnie matowe. Naczynie wewnatrz nie jest polerowane na wysoki połysk. Tak jak obrabiarka wykonuje półmat - bardzo estetyczny elegancki. Nie ma potrzeby aby wszystko było na wysoki połysk. Nie ma to znaczenia dla procesu gotowania. Powierzchenie matowe łatwiej utzrymać w czystości niż polerowane,
  • bardzo ważne jest dokładne deskonserwowanie naczyń firmy Zepter. Im dokładniej to zrobimy tym bardziej będziemy cieszyć się ich blaskiem. Codzienne ich mycie będzie o wiele łatwiejsze,
  • najbardziej matowa część, to jest ta cześć, która staje na palenisku kuchenniki i tą część można wyczyścić szorstką stroną gąbki ale nie ma takiej potrzeby zwłaszcza w przypadku nowego naczynia. Gotowanie ma kuchennce gazowej po kilku mieisiącach spowodowac pojawienie się delikatnego żółtego nalotu,
  • na koniec całego procesu należy zmyć powstał warstwę środka wczyszczącego z subtancją konserwującą ciepła wodą. Instrukcja obsługi sugeruje nam aby termperatura wody oscylowała w granicach 60 ℃. Odpowiednia temperatura wody gwarantuje skuteczne zmycie nanisionej warstwy. Jeśli posiadamy zmywarkę to możemy są użyć do przepłukania naczynia,
  • po zmyciu całego naczynie wycieramy do sucha
  • w instrukcji znajdziecie Państwo informację, że dobrze jest taki proces przeprowadzić dwukrotnie. powtórzenie całego procesu daje na gwarancje że naczynie zostało zdekonserwowane prawidłowo.

Wpis powstał na podstawie krótkie webinaru Jak przygotować naczynia Zepter przed pierwszym użyciem? | Dekonserwacja naczyń Zepter.