NIE dla tradycyjnego grillowania
W tradycyjnym grillowaniu używamy rozpałki i brykietów różnego typu. W czasie dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle rakotwórczych dioksyn i furanów, ile z 220 tysięcy wypalonych papierosów.
Na palenisko spływa tłuszcz wytopiony z grillowanej potrawy. Emitowane są wtedy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o niekwestionowanym działaniu rakotwórczym oraz nadtlenki i wolne rodniki o podobnym wpływie.
Z kapiącego na rozżarzone węgle tłuszczu są uwalniane rakotwórcze heterocykliczne aminy. Podczas przyrządzania potraw na grillu wytwarza się w nich również groźny dla zdrowia akryloamid.
Mimo tego, że wiemy sporo o szkodliwości grillowanych potraw, lubimy je przygotowywać i biesiadować z rodziną i przyjaciółmi . To tradycja polskich majówek, która gdy tylko pozwala na to pogoda, jest kontynuowana aż do końca lata.
Jak więc pogodzić nasze upodobanie do grilla z chęcią i potrzebą, aby odżywiać się zdrowo? Czy możliwy jest taki mariaż? Tak i to od dawna.
Tajemnica zdrowego grillowania w Zepterze
Charakterystyczną cechą naczyń grillowych Zeptera jest karbowane lub pokryte piramidkami dno. Produkty umieszczone w takim naczyniu nie dotykają samego dna tylko leżą na wypukłych elementach, dzięki czemu tłuszcz spływa na dno naczynia. Soki i tłuszcz z potrawy dzięki stosunkowo niskiej temperaturze wnikają ponownie do grillowanych produktów. Nadaje to mięsnemu daniu fantastyczny smak.
Przykładowe dania z grilla
- Pstrąg saute: przysmażamy obie strony dodajemy cytrynę, rozmaryn, natka pietruszki, obok grillujemy ziemniaki, pomidory
- Grillowane mięsa: pierś z indyka, kiełbasa biała, kiełbasa śląska, udziec z kurczaka, obok leży np. papryka
- Grillowane warzywa: bakłażan, papryka, marchewka
- Grillowane zielone szparagi jako dodatek
Posiadając Płytę indukcyjną Zepter możesz wszędzie grillować gdzie masz dostęp do prądu.
Marynata do mięs na grilla:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki miodu
- 1 duży ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 białej cebuli posiekanej (wg uznania)
- musztarda sarepska 2-3 łyżki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól