Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 70 dag mięsa lub kiełbas (wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 10 sztuk suszonych grzybów (namoczonych)
- 10 sztuk suszonych śliwek
- 1 pokrojone w kostkę jabłko (np. boskop)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- Przyprawy: ziele angielskie - 5 ziaren, liść laurowy, jałowiec - 5 szt., pieprz czarny, mielona czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej naczynie 5-7- litrowe na źródle ciepła. Kiedy temperatura jest właściwa czyli, gdy kropla wody toczy się jak kuleczka rtęci, obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki. Zamknij naczynie pokrywą szybkowarową Syncro-Clik. Gotuj 20 minut od momentu uniesienia się czerwonego guzika na pokrywie.